Tentoonstelling 'A history of life'

Ontdek in de bib heel de zomer lang de tentoonstelling ‘A history of life’, waarin de talentvolle kunstenaar Rob Buelens het boek terug naar zijn oervorm brengt!

'A history of life' is een verzameling van in hout gesneden boeken. Het is een poging om tijd te verzamelen en kristalliseren op een heel ongebruikelijke, niet lineaire maar precieze manier. In tegenstelling tot een geschiedenisboek, dat altijd subjectief is en alleen 'over' geschiedenis gaat, zijn deze werken niet enkel een naslagwerk maar tevens een participant uit het verleden.

De groeiringen in het hout getuigen van deze geleefde geschiedenis. Een getraind oog kan uit deze ringen veel leren over klimatologische omstandigheden en vervuiling uit de tijd dat de boom groeide. Het is niet echt precies of uitgebreid, maar alles dat we eruit kunnen puren is wel volledig waar. De boom heeft nooit actief keuzes gemaakt om attest te leveren over de tijd op de plaats waar ze groeide, en zal wel de beste getuige zijn om deze geringe informatie over te brengen. Omdat het zo gericht is, kan het niet dienen om een interpretatie over het verleden te verkondigen. Een boom geeft niet om hoe het door anderen wordt ervaren, het probeert alleen maar te zijn.