Boek
Frans

Les aérostats : roman

Amélie Nothomb (auteur)

Les aérostats : roman

Genre:
Ange, 19 en studente moet de 16-jarige Pie leesles geven. Pie is dyslectisch en leest niet. Ange laat Pie de macht van literatuur ontdekken via de Ilias en de Odyssée. Tijdens de lessen worden ze door de vader geobserveerd.
Titel
Les aérostats : roman
Auteur
Amélie Nothomb
Taal
Frans
Uitgever
Paris: Albin Michel, 2020
172 p.
ISBN
9782226454089 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Nothomb kruipt in de huid van Ange d’Aulnoy, een 19-jarige Belgische studente filologie. Ze wordt gevraagd om leesles te geven aan Pie, een dyslectische 16-jarige middelbare scholier. Hij laat zich erop voorstaan dat hij nog nooit een boek heeft geopend. Hij minacht zijn moeder en haat zijn vader, die zeer rijk is. Ange laat Pie de macht van literatuur ontdekken via de Ilias en de Odyssée. Tijdens haar lessen worden ze door de vader via een spiegel geobserveerd. ‘Aérostats’ verwijst naar de luchtvaart, waarvoor Pie een grote interesse heeft. Terugkerend thema bij Nothomb zijn literatuur en de jeugd. Amélie Nothomb (1967) werd geboren in Japan uit Belgische ouders (haar vader is schrijver en ambassadeur) en leeft in Brussel en Parijs. Ontvanger van de Grand Prix du roman de l’Académie française voor Stupeur et tremblements in 1999. Les aérostats is haar 29e roman. Zeer geschikt voor de leeslijst van de middelbare school. Vanaf ca. 16 jaar

Over Amélie Nothomb

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door ΛΦΠ

Amélie Nothomb, schrijversnaam van jonkvrouw Fabienne Claire Nothomb (Etterbeek, 9 juli 1966), is een Franstalig Belgisch schrijfster, die afwisselend in Parijs en Brussel woont en werkt.

Biografie

Doordat haar vader, Patrick Nothomb (1936-2020), diplomaat was, bracht Nothomb haar jeugd achtereenvolgens door in Japan, China, de Verenigde Staten, Laos, Myanmar en Bangladesh. Toen zij op 17-jarige leeftijd in België kwam wonen, voor het beëindigen van de middelbare school en voor haar studie Romaanse filologie aan de Université libre de Bruxelles, voelde ze zich eenzaam en onbegrepen. Om de eenzaamheid te verdrijven, begon ze te schrijven.

Na haar universiteitsdiploma te hebben behaald, keerde Nothomb terug naar Tokio, waar ze tolk Japans wilde worden. Ze ging bij een grote Japanse onderneming werken, wat geen succes werd. De onaangename en bizarre ervaringen die ze in haar baan opdeed, schreef ze van zich af …Lees verder op Wikipedia