Boek Nederlands

Leugenaar

Leugenaar

Genre:
Nuphar is een 17-jarige Israe͏̈lische scholiere. Ze heeft een bijbaantje in een ijssalon. Daar beschuldigt ze, ten onrechte, een bekende televisiester van aanranding. Terwijl hij in de gevangenis zit, staat Nuphar in de schijnwerpers. Ze raakt verstrikt in een web van leugens. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
Leugenaar
Auteur
Ayelet Gundar-Goshen
Vertaler
Shulamith Bamberger
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Hebreeuws
Oorspr. titel
Hasjakraniet wehaïer
Uitgever
Amsterdam: Cossee, 2020
285 p.
ISBN
9789059368729 (paperback)

Besprekingen

Een leugen die al te lang blijft plakken

De Israëlische Ayelet Gundar-Goshen schreef een heerlijke roman over de verlokkingen van de leugen en het nimmer aflatende gezeur van het knagende geweten.

Zeventien jaar en twee maanden is Noefar. Ze is bezig aan de laatste dag van haar vakantiejob in een ijssalon in Tel Aviv. Wat in haar gedachten een spannende periode had moeten worden met jongens die elkaar verdrongen om haar aandacht, is uitgedraaid op een saai karwei van bollen scheppen en hoorntjes vullen waarbij geen enkele jongen haar ook maar een blik waardig achtte.

Veel zin heeft ze er niet meer in, wat ook de op een zijspoor belande zanger en tv-ster Avisjai Milner aanvoelt wanneer hij naar zijn mening al te lang moet wachten om bediend te worden. Dit is volstrekt 'inacceptabel', maakt hij zich kwaad, waarna hij er door Noefar, de dochter van een taallerares, op gewezen wordt dat het 'onacceptabel' is en niet 'inacceptabel'.

Milner gooit het meisje daarop een paar beledigende volzinnen naar het hoofd, waarna ze van schrik op de vlucht slaat, het binnenplaatsje achter de winkel op. In de veronderstelling dat ze er met zijn briefje van 200 sjekel vandoor is, v…Lees verder

De 17-jarige Israëlische scholiere Nuphar beschuldigt een in haar land bekende televisiester in zijn nadagen van aanranding bij de ijssalon, waar zij een bijbaantje heeft. Aan dit schandaal besteden de media in Israël veel aandacht en terwijl de vermeende dader in detentie is, staat zij als slachtoffer in de schijnwerpers. Dat is een overweldigende ervaring voor de schuchtere, onopvallende 17-jarige, die zich altijd de mindere voelde van haar knappe, slimme zus. Stille getuigen van het voorval weten echter dat de beschuldiging vals is en daarmee chanteren ze Nuphar. Dit innemende hoofpersonage leeft met haar leugen en ontdekt in haar omgeving ook allerlei leugens, wat vragen naar (on)waarheid en (on)schuld oproept. Daarin schuilt de prettig genuanceerde, morele strekking van deze vlot vertelde coming of age-roman, die ook toegankelijk is voor adolescenten. De roman wordt verfilmd. Van de Israëlische schrijfster (1982), die zeer succesvol debuteerde met ‘Eén nacht, Markovitsj’, versche…Lees verder

Verstrikt in een #MeToo-leugen

De Israëlische schrijver Ayelet Gundar-Goshen schrijft over duistere verleiding.

Op de cover van 'Leugenaar', de nieuwe roman van de Israëlische schrijver Ayelet Gundar-Goshen, staat een ijshoorntje met een bolletje zwart ijs. Intrigerend, want wie heeft er ooit zwart ijs gegeten? Gundar-Goshen trok twee jaar geleden internationaal aandacht met haar roman 'Leeuwen wekken'. Ook 'Leugenaar' kreeg al de nodige lof toegezwaaid, met name in Duitsland, en er komt een tv-serie, wat wel te begrijpen is want het verhaal klinkt spannend.

De zeventienjarige Noefar heeft een vakantiebaantje in een ijssalon, waar ze zich mismoedig door de dagen heen worstelt. Aan het einde van de zomer verschijnt een bekende zanger in de winkel, die haar grof beledigt omdat ze zo traag werkt. Ze vlucht de winkel uit, hij gaat achter haar aan omdat hij denkt dat ze zijn geld heeft meegenomen. Op een binnenplaatsje schreeuwt Noefar de boel bij elkaar en de rest verneemt het land via de kranten, want de media lusten wel pap van het schandaal dat hier geboren is: een kwetsbaar kind …Lees verder