Boek
Nederlands

De kopstoot : roman

Ook verschenen als De nekslag

Emile Zola (auteur), Hans Van Cuijlenborg (vertaler)
+1
De kopstoot : roman
×
De kopstoot : roman De kopstoot : roman

De kopstoot : roman

Ook verschenen als De nekslag

Een wasvrouw in Parijs in 1877 heeft grote moeite het hoofd boven water te houden.
Titel
De kopstoot : roman
Ook verschenen als
De nekslag
Auteur
Emile Zola
Vertaler
Hans Van Cuijlenborg
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
L'assommoir
Uitgever
[Amsterdam]: De Kring, [2020]
480 p.
ISBN
9789462971844 (paperback)

Besprekingen

De Franse auteur Emile Zola (1840-1902) geniet nog steeds een zekere faam. Van zijn romanserie ‘Les Rougon-Macquart’ blijven ‘Germinal’ en ‘L'assommoir’ onveranderlijk herdrukt, al zal dat vooral te danken zijn aan enige geslaagde verfilmingen. Het genieten van zijn romans blijft een zaak van persoonlijke smaak: in vergelijking met tijdgenoot Flaubert is zijn stijl armoedig, de verteltrant larmoyant en de fotografische beschrijvingskunst vermoeiend. Het is niet anders in ‘De Kopstoot’ zoals ‘L'assommoir in deze opnieuw uitgegeven vertaling heet. Zola observeert hier de verschoppelingen van Parijs, benadrukt met duivels plezier de armoede en smerigheid van het decor en geeft een sprankje hoop in de persoon van de engelachtige Gervaise tot zij als in een oude zwart-witfilm akelig aan haar einde komt. Heruitgave, eerder verschenen onder de titel ‘De nekslag’.

Over Emile Zola

Émile Zola (Parijs, 2 april 1840 - aldaar, 29 september 1902) was een Frans schrijver en journalist. Hij wordt gezien als de belangrijkste vertegenwoordiger van de literaire school der naturalisten. Zola's literaire arbeid werd beïnvloed door het oeuvre van Honoré de Balzac en Gustave Flaubert.

Biografie

Émile Zola werd geboren in Parijs. Hij bracht zijn jeugd en zijn schooljaren door te Aix-en-Provence, waar zijn vader Francesco, van Italiaanse origine, ingenieur was. Hij was bezig met de uitvoering van een plan voor een drinkwatervoorziening, toen hij onverwacht overleed. Er volgden armoedige jaren voor Zola en zijn moeder. In 1858 gingen ze naar Parijs, alwaar Zola, na een mislukt eindexamen, een baan vond bij de publiciteitsafdeling van de uitgeverij Hachette. Daar ontmoette hij schrijvers en raakte hij vertrouwd met de praktische kant van het schrijversbestaan. Verder publiceerde hij als journalist in diverse bladen. Hij we…Lees verder op Wikipedia