Boek
Nederlands

Collaboratie, fortuin en ondergang : familiekroniek 1914-1945

+1
Collaboratie, fortuin en ondergang : familiekroniek 1914-1945
×
Collaboratie, fortuin en ondergang : familiekroniek 1914-1945 Collaboratie, fortuin en ondergang : familiekroniek 1914-1945

Collaboratie, fortuin en ondergang : familiekroniek 1914-1945

Geschiedenis van de Belgische familie Portocarero, waarvan verschillende leden zowel tijdens de Eerste als de Tweede Wereldoorlog collaboreerden met de Duitsers.
Titel
Collaboratie, fortuin en ondergang : familiekroniek 1914-1945
Auteur
Herman Portocarero
Taal
Nederlands
Uitgever
Kessel-Lo: Van Halewyck, 2015
204 p., [8] p. pl. : ill.
ISBN
9789461314161 (hardback)

Besprekingen

De Belg Herman Portocarero (1952) is naast diplomaat tevens auteur van meer dan twintig romans en memoires over zijn politieke belevenissen. Zijn detective 'New Yorkse nachten' werd in 2006 bekroond met de Hercule Poirotprijs voor beste Vlaamse misdaadroman. In zijn nieuwste boek beschrijft hij de geschiedenis van zijn familie, die er in de twintigste eeuw in slaagde steevast aan de verkeerde kant van de geschiedenis terecht te komen: overgrootvader en opa maakten tijdens de Eerste Wereldoorlog als Antwerpse veehandelaars fortuin door grootschalige leveranties aan de Duitsers, terwijl vader in de Tweede Wereldoorlog vrijwillig bij de SS vocht in Oost-Europa en nadien nog zijn zoon naar Göring vernoemde. Hun met genadeloze eerlijkheid beschreven lotgevallen en echo in het heden zijn op zichzelf interessant genoeg, maar de dikwijls overmatig gecoiffeerde stijl en al even onevenwichtige structuur van het boek – meer een onderzoeksverslag dan een reconstructie – laten zeer veel te wensen …Lees verder

Over Herman Portocarero

Herman Portocarero (Sint-Katelijne-Waver, 6 januari 1952) is een Belgische schrijver en diplomaat.

Diplomaat

Na zijn studies rechten aan de Ufsia werkte Herman Portocarrero als stagiair-advocaat aan de Antwerpse balie. In 1978 ging hij in Parijs bij de UNESCO aan de slag maar amper een jaar later vervoegde de polyglot het Belgische diplomatieke korps in Addis Abeba, Ethiopië.

Na een tweede diplomatieke missie (Jamaica) was hij van 1985 tot 1989 eerste secretaris van de Belgische delegatie bij de Verenigde Naties in New York, een instelling die hij opnieuw zou vervoegen in de periode 1992-1995. Herman Portocarero staat aan de basis van het verdrag tegen het gebruik van anti-persoonsmijnen.

In 1988 en de twee daaropvolgende jaren onderbrak hij zijn diplomatieke loopbaan voor respectievelijk een sabbatsjaar in Andalusië en een adviseursrol voor Artsen Zonder Grenzen in Soedan en Nicaragua.

Terug in Brussel was …Lees verder op Wikipedia