Boek
Nederlands

De diamantdiaspora : een verborgen geschiedenis tussen Antwerpen en Havana

De diamantdiaspora : een verborgen geschiedenis tussen Antwerpen en Havana

Geschiedenis van enkele Joodse families uit Antwerpen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog erin slaagden te ontkomen naar Cuba.
Titel
De diamantdiaspora : een verborgen geschiedenis tussen Antwerpen en Havana
Auteur
Herman Portocarero
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Polis, 2019
236 p. : ill.
ISBN
9789463104043 (paperback)

Besprekingen

Joodse familiegeschiedenis heeft vaak een internationaal karakter. Dit blijkt ook uit dit boek over een aantal Joodse families uit Antwerpen, die in de Tweede Wereldoorlog naar de Cubaanse hoofdstad Havana vluchtten. In Antwerpen was relatief veel antisemitisme en in verhouding werden daar veel Joden gedeporteerd. Leden van de Azkenazische families Fischler, Rosshandler en Schindelheim ontkwamen naar Cuba. De schrijver Portocarero, behorend tot de Sefardische joden, schrijft over hun geschiedenis en hun leven in Antwerpen, hun vlucht en vervolgens hun leven in Havana. Ook de tragedie van het schip St. Louis met gevluchtte Duitse joden die weer naar Duitsland moesten terugkeren, komt voorbij. Verder is er een relatie met Den Haag, waar de vader van de schrijver tjjdens de oorlog verbleef. Het Nederlands van dit boek is helaas wat moeilijk toegankelijk. De uitgave is hier en daar geïllustreerd met zwart-witfoto’s en een kaart van Havana.

Over Herman Portocarero

Herman Portocarero (Sint-Katelijne-Waver, 6 januari 1952) is een Belgische schrijver en diplomaat.

Diplomaat

Na zijn studies rechten aan de Ufsia werkte Herman Portocarrero als stagiair-advocaat aan de Antwerpse balie. In 1978 ging hij in Parijs bij de UNESCO aan de slag maar amper een jaar later vervoegde de polyglot het Belgische diplomatieke korps in Addis Abeba, Ethiopië.

Na een tweede diplomatieke missie (Jamaica) was hij van 1985 tot 1989 eerste secretaris van de Belgische delegatie bij de Verenigde Naties in New York, een instelling die hij opnieuw zou vervoegen in de periode 1992-1995. Herman Portocarero staat aan de basis van het verdrag tegen het gebruik van anti-persoonsmijnen.

In 1988 en de twee daaropvolgende jaren onderbrak hij zijn diplomatieke loopbaan voor respectievelijk een sabbatsjaar in Andalusië en een adviseursrol voor Artsen Zonder Grenzen in Soedan en Nicaragua.

Terug in Brussel was …Lees verder op Wikipedia