Boek
Frans

Rouge Brésil : roman

De door tweespalt, ziekten en vijandelijke aanvallen ondermijnde kolonisatiepoging van een stuk Braziliaans kustgebied in de jaren 1555-1560 wordt gezien door de ogen van twee geronselde kinderen.
Titel
Rouge Brésil : roman
Auteur
Jean-Christophe Rufin
Taal
Frans
Uitgever
Paris: Gallimard, 2001
550 p.
ISBN
2-07-076198-3

Besprekingen

De door tweespalt, ziektes en vijandelijke aanvallen ondermijnde kolonisatiepoging van een stuk Braziliaans kustgebied in de jaren 1555-1560 levert dan wel een kleurrijke en historisch onderbouwde avonturenroman op, de leidraad - het wel en wee van twee geronselde kinderen, broer Just en zus Colombe - is toch te romantisch uitgewerkt om literaire uniciteit te kunnen bereiken. Natuurlijk, deze Prix Goncourt 2001 biedt ruimschoots de ontspanning van een exotisch bezoek aan een in ruimte en tijd ver verwijderde conflictueuze samenleving, je kunt er zelfs de verzinnebeelding van het vergeefse machtsstreven in lezen, maar uiteindelijk is en blijft de verwisselbaarheid toch de zwakte van deze fors uitgevallen roman. De auteur (1952), een van de pioniers van "Artsen zonder grenzen", is geïnspireerd tot dit onderwerp tijdens een verblijf van enkele jaren in Brazilië.

Over Jean-Christophe Rufin

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Nonosaumon

Jean-Christophe Rufin, geboren op 28 juni 1952 in Bourges (Cher), is een Franse arts, diplomaat en schrijver. Van 2002 tot 2006 was hij de voorzitter van de Franse humanitaire organisatie Action contre la Faim. Hij was de Franse ambassadeur in Senegal en Gambia van 2007 tot 2010. Hij werd in 2008 gekozen tot lid van de Académie française.

Privé-leven

Omdat de vader van Rufin het gezin al vroeg verlaten had en zijn moeder als journaliste in Parijs werkte groeide Jean-Christophe op bij zijn grootouders in Bourges. Zijn grootvader heeft als arts deelgenomen aan de Eerste Wereldoorlog. In 1940, gedurende de bezetting van Frankrijk door Duitse troepen in de Tweede Wereldoorlog, werd hij gedeporteerd naar het concentratiekamp Buchenwald. Een represaille voor het verbergen van leden van het verzet in zijn huis in Bourges.

Jean-Christophe Rufin heeft drie kinderen. Zijn eerste vrouw komt uit …Lees verder op Wikipedia