Boek Nederlands

Rode schoenen

Joanne Harris (auteur), Monique De Vré (vertaler)

Rode schoenen

Joanne Harris (auteur), Monique De Vré (vertaler)
Genre:
Het rustige leven van een moeder met haar twee jonge dochters boven een chocolaterie in het Parijse Montmartre wordt verstoord door de komst van een bohemienachtige vrouw.
Onderwerp
Chocolade
Titel
Rode schoenen
Auteur
Joanne Harris
Vertaler
Monique De Vré
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The lollipop shoes
Uitgever
Utrecht: De Fontein, 2019
479 p.
Aantekening
Vervolg op: Chocolat (dl.1) en wordt vervolgd door: De zoetheid van perziken (dl.3) en De aardbeiendief (dl. 4)
ISBN
9789026149474 (paperback)

Besprekingen

Tien jaar na haar succesroman Chocolat, verschijnt van Joanne Harris Rode schoenen. Voor de fans kan Rode schoenen echter wel op een teleurstelling uitdraaien. Het boek heeft als hoofdthema namelijk de transformatie, en vele van de memorabele personages worden pas weer herkenbaar nadat de lezer zich al voor driekwart door de roman geploegd heeft.

Vier jaar na de gebeurtenissen in Chocolat heeft de verleidelijke chocolademaakster Vianne Rocher zich samen met haar dochters Anouk en Rosette gevestigd in de Parijse wijk Montmartre. Diverse factoren, waarvan sommige pas gaandeweg onthuld worden, zorgden er echter voor dat de eens zo vrije Vianne zich nu zo onzichtbaar mogelijk wil voordoen om samen met haar dochters een "normaal" leven te kunnen leiden. Ze heeft haar naam veranderd in Yanne Charbonneau en schuwt alle excentriciteit in zowel haar uiterlijk als haar daden. Totdat een nieuw personage haar intrede doet. Zozie de l'Alba is een oplichtster, die…Lees verder
Yanne Charbonneau, een jonge ongehuwde moeder met twee dochters (11 en 3 jaar), beheert een chocolaterie in het Parijse Montmartre. Ze heeft een reden om zichzelf en haar kinderen een andere identiteit te geven. Op een dag komt Zozie de l’Alba, een bohémienne vrouw op rode naaldhakken en met een groot geheim, hun wereld binnen. Vanaf dat moment verandert alles. Zozie lijkt gevaarlijk volmaakt; de winkel draait als nooit tevoren, maar ze weet mensen te manipuleren met alle gevolgen van dien. Dan blijkt dat ook Zozie niet degene is voor wie ze zich uitgeeft. Een goed opgebouwd verhaal, af en toe chocoladezoet, maar met magie en kleine toveracts. Drie personen spelen afwisselend de ik-figuur en het geheel speelt zich af in ongeveer acht weken tijd. De Engelse schrijfster (1964) schreef het boek als vervolg op 'Chocolat'.