Boek
Nederlands

Eline Vere : een Haagsche roman

Louis Couperus (auteur)
+1
Eline Vere : een Haagsche roman
×
Eline Vere : een Haagsche roman Eline Vere : een Haagsche roman

Eline Vere : een Haagsche roman

In de reeks:
De levensgeschiedenis van een begaafde maar melancholieke vrouw uit de Haagse aristocratie rond de eeuwwisseling.
Titel
Eline Vere : een Haagsche roman
Auteur
Louis Couperus
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Veen, 2007
568 p.
ISBN
9789020408645

Besprekingen

De roman waarmee Couperus in 1889 debuteerde, is meteen ook zijn meest gelezen boek geworden, dat hem direct beroemd maakte. Eline Vere, een jonge begaafde vrouw van stand in het Den Haag van einde 19e eeuw, wordt het slachtoffer van enkele aangeboren karaktereigenschappen en van haar decadente Haagse milieu, factoren die haar langzaam in de zelfdoding drijven. Couperus schiep met deze beste Nederlandse naturalistische roman een vrouwenportret dat tot ons klassiek erfgoed behoort. Deze uitgave, die berust op de 4e druk uit 1898, is conform de editie van de 'Volledige Werken Louis Couperus', maar zonder de voor gewone lezers minder interessante verantwoording en variantenlijst. Paperback; kleine druk.

Over Louis Couperus

Louis Marie Anne Couperus (Den Haag, 10 juni 1863 – De Steeg, 16 juli 1923) was een Nederlandse schrijver en een van de eerste Nederlandse vertegenwoordigers van het literaire naturalisme.

Couperus' werk omvat allerlei uiteenlopende literaire genres. Hij debuteerde met poëzie, maar legde zich vervolgens al snel toe op psychologische romans, waarmee hij de meeste bekendheid verwierf. Hij schreef daarnaast cultuursprookjes, historische romans en veel reisverslagen en columns. In het algemeen wordt hij gezien als een van de belangrijkste schrijvers uit de canon van de Nederlandse literatuur. De uitgave van zijn Volledige Werken (1987-1996) geldt als een van de eerste Nederlandse tekstedities die volgens wetenschappelijke, tekstkritische normen tot stand zijn gekomen.

Biografie

Vroege jaren

Couperus werd op 10 juni 1863 geboren op de Mauritskade in Den Haag, in het pand op numm…Lees verder op Wikipedia