Boek
Nederlands

De schaamteloze passie van mademoiselle S.

Mademoiselle S. (auteur), Jean-Yves Berthault (samensteller), Tatjana Daan (vertaler)
Eind jaren twintig van de twintigste eeuw schrijft een jongedame uit welgestelde kringen in brieven aan haar minnaar expliciet over haar seksuele ervaringen met en verlangen naar hem.
Onderwerp
Parijs ; 1920-1930
Titel
De schaamteloze passie van mademoiselle S. / bezorgd en ingeleid door Jean-Yves Berthault
Auteur
Mademoiselle S.
Samensteller
Jean-Yves Berthault
Vertaler
Tatjana Daan
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
La passion de mademoiselle S.
Editie
1
Uitgever
Breda: De Geus, 2015
287 p.
ISBN
9789044535136 (hardback)

Besprekingen

Neuk me in mijn kont

Brieven. Een in Parijs gevonden leren tas vol expliciete liefdesbrieven heeft nu ook het Nederlandse taalgebied in boekvorm bereikt. Eén ding is duidelijk: ook vroeger mocht seks best geil zijn.

Neuk me in mijn kont, mijn lief/ help me keer op keer aan mijn gerief/ door die sublieme paringsdaad/ die je doet breken, je verslaat.

Aldus 'Simone' aan haar getrouwde minnaar 'Charles' in het zopas in Nederlandse vertaling verschenen brievenboek De schaamteloze passie van Mademoiselle S. Het versje maakt deel uit van de honderden brieven die ze tussen 1928 en 1930 aan haar minnaar schreef; gelukkig is het de enige brief op rijm, al moet gezegd dat de oorspronkelijke Franse versie wel wat subtieler overkomt ('Encule-moi, mon cher amour/ Fais-moi jouir encore et toujours/ Par cette merveilleuse étrainte/ Qui vous brise et qui vous étreinte'), maar ook dan zijn het niet direct teksten die je uit de pen van je overgrootmoeder zou verwachten.

Prima gereedschap

Het verhaal achter de brieven van Mademoiselle S. is te mooi om waar te zijn. Ze zijn gevonden door Jean-Yves Berthault, tot 2014 Frankrijks ambassadeur in Brunei. Toen hij in Parijs een vriendin hielp met het…Lees verder

Bij het leeghalen van een woning worden brieven uit 1929 aangetroffen, waarin een zekere Simone haar liefde voor de getrouwde Charles betuigt. Beiden uit een welgesteld milieu hebben er geen moeite mee hun seksuele activiteiten op liederlijke wijze te beleven. Charles doet Simone graag pijn, waar zij op haar beurt bevrediging in vindt. Eveneens beweegt ze mee in Charles' voorliefde voor het eigen geslacht door zich als man voor te doen. Simone is initiatiefrijk en geeft zich onbeschaamd en met hart en ziel aan haar minnaar over, al kan ze daarmee niet voorkomen dat hij de relatie beëindigt. Bijzonder aan dit boek is de vrije woordkeus rond een onderwerp dat indertijd niet als passend werd gezien voor een vrouw, laat staan voor een vrouw uit het betere milieu. Verder toont de inhoud van de brieven goed aan hoe er werd aangekeken tegen homoseksualiteit. Brievenboek met moderne seksueel expliciete inhoud, geschreven in 1929 en van begeleidend commentaar voorzien. Prettige letter en omsla…Lees verder