Boek
Nederlands

Wat is leven? : de vijf basisbegrippen van de biologie

Paul Nurse (auteur)
+1
Wat is leven? : de vijf basisbegrippen van de biologie
×
Wat is leven? : de vijf basisbegrippen van de biologie Wat is leven? : de vijf basisbegrippen van de biologie

Wat is leven? : de vijf basisbegrippen van de biologie

Wat betekent het om te leven? Bioloog en Nobelprijswinnaar Sir Paul Nurse legt de vijf basisbegrippen van de biologie op een heldere, persoonlijke en fascinerende manier uit. Hij neemt ons mee in de wondere wereld van de cel, het gen, natuurlijke selectie, stofwisseling en overleving. Op elegante en toegankelijke wijze onthult hij hoe het leven zich ontvouwt en beantwoordt zo misschien wel de bela
Onderwerp
Biologie
Titel
Wat is leven? : de vijf basisbegrippen van de biologie
Auteur
Paul Nurse
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
What is life? : understanding biology
Uitgever
Amsterdam: De Geus, 2020
173 p.
ISBN
9789044544183 (hardback)

Over Paul Nurse

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Not specified in the OTRS submission

Paul Maxime Nurse, FRS (Londen, 25 januari 1949) is een Brits biochemicus en Nobelprijswinnaar. In 2001 won hij samen met Leland H. Hartwell en Tim Hunt de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde voor hun ontdekking van cycline en cycline-afhankelijk kinase, centrale moleculen in de regulatie van de celcyclus.

Biografie

Nurse, afkomstig uit een arbeidersgezin, groeide op in de wijk Wembley. In 1970 kreeg hij zijn diploma van de Universiteit van Birmingham. In 1973 haalde hij zijn Ph.D. in de biochemie aan de Universiteit van East Anglia. Begin 1976 identificeerde Nurse het gen cdc2 in gist Schizosaccharomyces pombe. Dit gen controleert de celcyclus van de G1-fase tot de S-fase, en de overgang van G2-fase naar mitose. In 1987 ontdekte Nurse het homologe gen CDK1 in mensen, welke codeert voor een cycline-afhankelijk kinase.

In 1984 werd Nurse lid van het Imperial Cancer Research Fund (ICRF). Hij ve…Lees verder op Wikipedia