Boek
Nederlands

Wat is leven? : de vijf basisbegrippen van de biologie

Paul Nurse (auteur)
+1
Wat is leven? : de vijf basisbegrippen van de biologie
×
Wat is leven? : de vijf basisbegrippen van de biologie Wat is leven? : de vijf basisbegrippen van de biologie

Wat is leven? : de vijf basisbegrippen van de biologie

Uitleg over de basisbegrippen van de biologie en hun onderlinge samenhang, met voorbeelden van historische ontwikkelingen, de dagelijkse praktijk van wetenschappelijk onderzoek en over hoe kennis kan helpen om de wereld ten goede te veranderen.
Onderwerp
Biologie
Titel
Wat is leven? : de vijf basisbegrippen van de biologie
Auteur
Paul Nurse
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
What is life? : understanding biology in five steps
Uitgever
Amsterdam: De Geus, © 2020
173 p.
ISBN
9789044544183 (hardback)

Besprekingen

De vijf basisbegrippen van de biologie, volgens de Britse geneticus en Nobelprijswinnaar Paul Nurse (1949) de cel, het gen, evolutie door natuurlijke selectie, de chemie van het leven en het leven als wonder van informatie, worden in afzonderlijke hoofdstukken in onderlinge samenhang geplaatst. Veel voorbeelden van historische ontwikkelingen, maar ook van dagelijkse praktijk van wetenschappelijk onderzoek maken het heel leesbaar. Celdeling is nodig, maar kan ongecontroleerd (kanker) ook tot sterfte leiden; actueel ook is een paragraaf over vroegere plagen en corona. In de twee laatste, samenvattende hoofdstukken komt Nurse terug op de vraag wat leven is en geeft hij zijn mening over hoe kennis kan helpen om de wereld ten goede te veranderen. De mensheid zal de wereld moeten begrijpen om ervoor te kunnen zorgen, 'Politici komen aan de beurt ná de wetenschap, niet ervóór'. De tekst is ondanks de duidelijke vergelijkingen en voorbeelden pittig, vergt concentratie en een behoorlijke oplei…Lees verder

Over Paul Nurse

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Not specified in the OTRS submission

Paul Maxime Nurse, FRS (Londen, 25 januari 1949) is een Brits biochemicus en Nobelprijswinnaar. In 2001 won hij samen met Leland H. Hartwell en Tim Hunt de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde voor hun ontdekking van cycline en cycline-afhankelijk kinase, centrale moleculen in de regulatie van de celcyclus.

Biografie

Nurse, afkomstig uit een arbeidersgezin, groeide op in de wijk Wembley. In 1970 kreeg hij zijn diploma van de Universiteit van Birmingham. In 1973 haalde hij zijn Ph.D. in de biochemie aan de Universiteit van East Anglia. Begin 1976 identificeerde Nurse het gen cdc2 in gist Schizosaccharomyces pombe. Dit gen controleert de celcyclus van de G1-fase tot de S-fase, en de overgang van G2-fase naar mitose. In 1987 ontdekte Nurse het homologe gen CDK1 in mensen, welke codeert voor een cycline-afhankelijk kinase.

In 1984 werd Nurse lid van het Imperial Cancer Research Fund (ICRF). Hij ve…Lees verder op Wikipedia