Als haar zoon dodelijk verongelukt, besluit een vrouw terug te gaan naar Barcelona en de vader van haar zoon nog eenmaal te ontmoeten.
Titel
Todo sobre mi madre / written and directed by Pedro Almodovar
Regisseur
Pedro Almodóvar
Componist
Alberto Iglesias 1955-
Acteur
Penélope Cruz Antonia San Juan Cecilia Roth Marisa Parades
Taal
Spaans
Uitgever
Cinéart, [2020]
1 dvd-video
Oorspr. opname
1999
Speelduur
97 min.
Aantekening
Spaans gesproken, Nederlandse ondertiteling
EAN
5051083153034

Besprekingen

Spaans drama (1999) van Pedro Almodóvar (Hable con ella*, Dolor y gloria). Met Cecilia Roth (Martin (Hache), Antonia San Juan (El Hoyo), Marisa Paredes (La piel que habito), Candela Peña (Te doy mis ojos) en Penélope Cruz (Volver). Als haar zoon dodelijk verongelukt, besluit een verpleegster terug te keren naar Barcelona, waar ze vroeger heeft gewoond en de vader van haar zoon leerde kennen. Als laatste eer aan haar zoon, wil ze nog één keer de man ontmoeten die ze altijd voor hem verborgen hield. Beoordeling IMDb: 7,8. De Filmkrant (8-2-’11): ’ode aan filmdiva’s (…) niet alleen zijn meest ingetogen, maar ook zijn beste film.’ VPRO Cinema: ‘bitterzoet drama over verlies, levensspijt, verlangen en vriendschap. (…) waarschijnlijk de meest vindingrijke ode aan vrouwelijkheid die ooit het witte doek bereikte. Levensechte personages, essentiële dialogen, bonte fotografie, plus liefdevolle hommages’ (4 sterren). Saskia Bruins (Cinemagazine): ‘Fenomenaal is de rol van Agrado, gespeeld door A…Lees verder

Over Pedro Almodóvar

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Biard

Pedro Almodóvar Caballero (Calzada de Calatrava, 25 september 1949) is een Spaanse filmregisseur.

Almodóvar begon zijn carrière in de jaren van de movida madrileña. Na de dood van Franco en het proces van democratisering dat daarop volgde, uitten jonge kunstenaars zich met werk dat als provocerend, soms zelfs choquerend werd ervaren. In zijn films komen nu nog steeds (maar in die tijd helemaal) thema's als prostitutie, homoseksualiteit, drugsgebruik, travestie, transseksualiteit en misstanden in de katholieke kerk aan de orde.

De regisseur heeft een sterke voorkeur voor een aantal actrices die in veel van zijn films terugkeren, zoals:

  • Carmen Maura (treedt op in 7 films van Almodóvar)
  • Chus Lampreave (7 films)
  • Rossy de Palma (8 films)
  • Penélope Cruz (7 films en 1 korte film)
  • Marisa Paredes (5 films)
  • Cecilia Roth (5 films)
  • Julieta Serrano (5 films)
  • Victoria Abril (4 films)
  • K…Lees verder op Wikipedia