Boek
Nederlands

De klokkenluider van de Notre-Dame

Victor Hugo (auteur), Willem Oorthuizen (vertaler), Jan Van Aken (nawoord)
Titel
De klokkenluider van de Notre-Dame
Auteur
Victor Hugo
Vertaler
Willem Oorthuizen
Nawoord
Jan Van Aken
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Notre-Dame de Paris
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2011
573 p.
ISBN
9789025368722 (hardback)

Besprekingen

Victor Hugo (1802-1885) was zowel in het maatschappelijke als in het literaire leven van Parijs een markante persoonlijkheid. Hij schreef veel epische en lyrische gedichten, vernieuwde mede het toneel ("Cromwell", 1827, met een voorwoord dat de kracht heeft van een manifest; "Hernani", 1830). Zijn belangrijkste romans zijn "Les misérables" (1862; uitgangspunt van de mucical) en "De klokkenluider van de Notre Dame", het meeslepende verhaal van de onbaatzuchtige, onbegrepen liefde van de mismaakte dwerg Quasimodo voor het knappe, bevallige zigeunermeisje Esmeralda, dat meermalen is verfilmd. Hugo plaatst deze roman in het Parijs van 1482, rondom de Notre-Dame. Verdienstelijke vertaling van Halbo Kool; met illustraties uit Hugo's tijd. Kunstlederen band, kleine druk.

Over Victor Hugo

Victor Marie Hugo (Besançon, 26 februari 1802 – Parijs, 22 mei 1885) was een Frans schrijver, dichter, essayist en staatsman en wordt beschouwd als een van de belangrijkste en invloedrijkste Franse romantische auteurs van de 19e eeuw. Hij schreef romans, gedichten, toneelstukken, essays en politieke toespraken en liet ook een uitgebreide briefwisseling na.

Victor Hugo werd sterk beïnvloed door François René de Chateaubriand. Hugo publiceerde zijn eerste dichtbundel in 1822.

Biografie

Jeugd

Victor Hugo werd geboren te Besançon (Franche-Comté) in 1802 als derde zoon van Joseph Léopold Sigisbert Hugo (1773-1828), een Franse generaal onder het keizerrijk van Napoleon afkomstig uit Lotharingen, en Sophie Trébuchet, oorspronkelijk afkomstig uit Nantes. Door het beroep van zijn vader kende Hugo een moeilijke kindertijd en werd hij door het garnizoensleven meegesleurd van stad tot stad. Hugo verb…Lees verder op Wikipedia