Boek
Nederlands
Verzameld werk van de Vlaamse schrijver (1882-1960).
Bevat
Villa des Roses
Een ontgoocheling
De verlossing
Lijmen
Het been
Kaas
Tsjip
De leeuwentemmer
Pensioen
Het tankschip
Het dwaallicht
Verzen
Titel
Verzameld werk / Willem Elsschot ; bezorgd en toegelicht door Peter de Bruijn
Auteur
Willem Elsschot
Samensteller
Peter De Bruijn
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2021
847 p.
ISBN
9789025307912 (hardback)

Besprekingen

Na de P.N. van Kampen-editie uit de jaren vijftig, de Querido-editie uit de jaren zeventig, is dit de uiteindelijke uitgave van het Verzameld Werk van Willem Elsschot. De mooie deeltjes bezorgd door het Huygens-instituut lagen eraan ten grondslag. Het werk van Elsschot behoeft geen aanbeveling; samen met Nescio behoort hij tot de absolute top van de Nederlandse literatuur. De stijlspanning – een zakelijke, ironische manier van schrijven die de tederheid/gevoeligheid toedekt – staat borg voor superieur leesgenoegen. Ook de vierde of vijfde keer. Het werk na 'Villa des Roses', 'Een ontgoocheling' en 'De verlossing' volgt de verrichtingen van Frans Laarmans, alter ego van Elsschot, in zijn strijd met de wereld en 'de' familie. Niet te veronachtzamen zijn de gedichten. De doeltreffende aantekeningen zijn ontleend aan de Huygens-editie. In deze herdruk ontbreken de mooie illustraties van Peter van Hugten en is het omslag gewijzigd.

Over Willem Elsschot

Willem Elsschot (pseudoniem van Alphonsus Josephus de Ridder) (Antwerpen, 7 mei 1882 – aldaar, 31 mei 1960) was een Vlaamse romanschrijver en dichter. Hij schreef poëzie en 750 pagina's proza, met als bekendste titels Lijmen/Het been (roman, 1923 en 1938) en Kaas (roman, 1933). Zijn beroep was reclameman.

Biografie

Elsschot werd in Antwerpen geboren als zoon in een bakkersgezin. Hij studeerde in Antwerpen aan de Antwerpse gemeenteschool in de Van Maerlantstraat, het Koninklijk Atheneum van Antwerpen en het Institut Supérieur de Commerce de l'État, later Rijkshandelshogeschool, alwaar hij in 1904 het diploma licentiaat in de handelswetenschappen behaalde. Tijdens deze studie was Elsschot lid van de studentenclub NSK(later Wikings-NSK) en schreef hij hiervoor het clublied. Hij maakte zijn studies aan het atheneum niet af omdat hij van school werd gestuurd. Op het atheneum kreeg hij les van Pol de Mont en ont…Lees verder op Wikipedia