Boek
Nederlands

Waarom je moeder en ik bijna altijd een kamerjas dragen

Wouter Deprez (auteur), Randall Casaer (illustrator)
+1
Waarom je moeder en ik bijna altijd een kamerjas dragen
×
Waarom je moeder en ik bijna altijd een kamerjas dragen Waarom je moeder en ik bijna altijd een kamerjas dragen

Waarom je moeder en ik bijna altijd een kamerjas dragen

Briefjes van de Vlaamse cabaretier (1975- ) aan zijn pasgeboren zoontje.
Extra onderwerp
brieven
Titel
Waarom je moeder en ik bijna altijd een kamerjas dragen
Auteur
Wouter Deprez
Illustrator
Randall Casaer
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2016
88 p. : ill.
ISBN
9789462911307 (hardback)

Besprekingen

In april 2008 ? 'drie maanden voor de Olympische Spelen in Peking' ? werd cabaretier Wouter Deprez voor het eerst vader. De geboorte van zoon Joshua en het prille vaderschap leverden niet alleen inspiratie voor een nieuwe show, maar lagen ook aan de basis van 47 beschouwingen in briefvorm. Gebundeld vormen ze een reconstructie van Joshua's eerste levensmaanden. Het vertrekpunt is steeds identiek: Deprez verwondert zich over de geboorte, het nieuwe leven in huis, de alles-voor-het-eerstfase, de gelijkenissen tussen ouders en kind, het vernieuwde gezin, het eerste bezoek aan de crèche. Die diepgaande ver- en bewondering brengt een breed scala aan gedachten en gevoelens teweeg, die de auteur in korte, afgemeten zinnetjes optekent. De opzet is daarmee erg repetitief en zorgt ervoor dat deze bundel vooral geschikt is om af en toe in te grasduinen en willekeurig passages te (her)lezen. Deprez' gevatte, vaak humoristische stijl die wars is van gestileerde formulering maakt het boek toegankel…Lees verder
Met de sterk gewijzigde heruitgave, met nieuwe tekeningen, van deze in 2009 verschenen bundel zijn alle drie de titels van het vader-zoondrieluik van de Vlaamse cabaretier Wouter Deprez (1979) nu verschenen op hetzelfde formaat, met dezelfde vormgeving en illustraties van Randall Casaer. Deze bundel bestaat uit 47 eenvoudige poëtische briefjes van een vader aan zijn pasgeboren zoon. De gedichten beslaan meestal een hele pagina en vertellen op lichtvoetige wijze over de liefde en bewondering van de schrijver voor zijn zoon. De illustraties zijn doorgaans ook paginagroot en sluiten in hun kinderlijke eenvoud en dynamiek goed aan bij de teksten. Een rijke bundel vol ontroerende en vertederende observaties, die veel herkenning zullen oproepen bij jonge ouders.

Waarom je moeder en ik bijna altijd een kamerjas dragen

Wouter Deprez, bekend als cabaretier, is onlangs vader geworden. Voor hem is alles nieuw en hij verwondert zich over alles wat zijn zoon doet. Vaak ontroert het hem, soms vermoeit het hem. De indrukken die zo op hem afkomen heeft hij gebundeld in dit boekje. In de vorm van korte brieven, die hij aan zijn zoon richt, brengt hij verslag uit over de eerste levensmaanden van zijn zoon. Op een grappige, maar erg herkenbare manier wordt uitgelegd waarom prille ouders altijd in kamerjas rondlopen: slaaptekort, tijdgebrek, ... Toch is alles overgoten met een flinke dosis vrolijkheid: die eerste lach, de eerste nacht doorslapen en het flinke groeien van een boreling worden heel trefzeker beschreven. Beetje typisch is het piekeren over de toekomst: wat zal hij worden, hoe zal hij er later uitzien? Hoofdtoon in dit boekje blijft toch wel de ontroering over het nieuwe leven, de liefde voor het kind. Voor ‘nieuwe’ papa’s is dit een bijzonder leuk geschenkje!


Over Wouter Deprez

CC BY-SA 2.5 - Foto van/door Michel Vuijlsteke

Wouter Wilfried Deprez (Geluwe, 14 februari 1975) is een Vlaams komiek en cabaretier.

Levensloop

Deprez deed kandidatuur politieke en sociale wetenschappen, en licentiaat vergelijkende cultuurwetenschappen. Hierna studeerde hij toneel aan het conservatorium.

Hij werd vooral bekend in Vlaanderen als panellid van het Canvas-programma De Rechtvaardige Rechters.

In 2002 schreef hij voor de 700e verjaardag van de Guldensporenslag de theatertekst "De weliswaar lichtelijk ongelooflijke doch volledig waargebeurde historie van Verlorenbrood".

In 2003 won hij Humo's Comedy Cup.

In 2005 won hij de finale van de televisiequiz De Slimste Mens ter Wereld van Erik Van Looy.

In 2012 nam hij een sabbatjaar in het Zuid-Afrikaanse Plettenberg. Elementen hiervan komen terug in zijn show Hier is wat ik denk.

Deprez' grote voorbeelden zijn Woody Allen, Alex Agnew, Hans Teeuwen, Wim Helse…Lees verder op Wikipedia